Rozbudowa domu na Jurze

Projekt budowlano – wykonawczy, który spełnił marzenie inwestora o dodatkowej przestrzeni mieszkalno – rekreacyjnej na działce, obejmował rozbudowę istniejącego starego domu o jednoprzestrzenne pomieszczenie mające pełnić podwójną funkcję. Z jednej strony miało to być miejsce służące do odpoczynku w otoczeniu roślin – stąd duże przeszklenia nadające budynkowi charakter ogrodu zimowego. Z drugiej jednak strony Klient planował wykorzystać to miejsce do pracy. Dodatkowo zadaszone przedłużenie budynku tworzy wiatę przeznaczoną dla dwóch samochodów osobowych.
Zauważyliśmy, jak często w lokalnej zabudowie wykorzystywany jest wapień. W naszym projekcie zastosowaliśmy jasne płytki klinkierowe ręcznie modelowane w kolorze jurajskiego wapienia. Ponadto jedną ze ścian całkowicie przeszkliliśmy za pomocą witryn oraz okien dachowych. Spadki połaci dachowych odpowiadają tym, które posiada dach istniejącego budynku. Jako materiał pokrycia, zastosowaliśmy blachę na rąbek oraz rynny w systemie bezokapowym.
Wnętrze wykończone jest naturalnym jurajskim wapieniem z wmurowanymi skamieniałościami pozyskanymi z kamieniołomów.

©2019 by Imhotep | Architect | Proudly created with Wix.com

  • coroflot_2018_monogram
  • LinkedIn B&W
  • Facebook B&W